Dünyanın Hangimize İhtiyacı Var?

Ya da doğru soru şu olmalı: Dünyanın seçme şansı olsaydı hangimizi yaşamaya layık görürdü?
Uzun süreden beri takip ettiğim, animasyonlarıyla bambaşka duyguları keşfetmemi sağlayan, detay ustası Hayao Miyazaki’nin belgeselini izledim. 10 Years with Hayao Miyazaki. Filmlerini kronolojik olarak izlediğim tek yönetmen olabilir. Totoro, Sprited Away, Ponyo… Filmlerin en sevdiğim kısmı küçük bir çocuğun hayallerine bütünüyle girip, aklından geçenleri birebir ekrana yansıtabilmesi.

Hayao Miyazaki

Filmlerinde olduğu gibi belgeselin önemli bir kısmını gözlerim dolarak izledim. Sevdiğim onca filmi ortaya çıkaran, karakterleri elleriyle çizen, çocuklara hayat veren Miyazaki meğersem çok da harika bir baba değilmiş. Miyazaki’nin oğlu Gora, Miyazaki gibi başarılı bir yönetmen. Ancak Miyazaki filmlerindeki çocuklarla ilgilenmekten oğluna vakit ayıramamış bir baba olarak karşımıza çıkıyor gerçek hayatında. Uzun çalışma saatleri, işine olan sonsuz hırsı ailesiyle arasına bir set çekmesine sebep olmuş. Çalışmaktan bir gün bile sıkılmayan yönetmen, filmlerini yaptığı sırada baba olmayı birazcık unutmuş. Büyük bir sanatçı olmanın bedeli sevdiklerini sevgisiz bırakmak olabilir mi acaba?



Aynı şekilde filmde Miyazaki’nin annesiyle bir türlü o-la-mayan ilişkisini tanık olunca, oğlu Gora ile olan soğuk ilişkisini anlamak bir derece mümkün olabiliyor. Peki Miyazaki tüm bu duygu karmaşası içinde usta bir yönetmen mi olmalıydı yoksa sevgi dolu bir baba ya da eş mi olmalıydı? Miyazaki ikisini birden olma seçeneğini eleyerek hırs ve tutku dolu bir yönetmen olmayı tercih etmiş. Belki de dünyaya yeniden gelse toplumun ondan beklediği rolleri reddedip yine sanatçı olmayı seçerdi. Kim bilir?


Belgeseli tamamladıktan sonra bencilce bir his oluşmaya başladı üzerimde. Miyazaki’nin iyi bir baba olmasını mı isterdim yoksa filmleriyle kalbimde bıraktığı o yoğun hisleri çizmeye devam etmesini mi? Üzgünüm Gora. Birçoğumuzun iyiliği için bazı çocuklar maalesef sevgiye muhtaç kalacak gibime geliyor. Miyazaki’nin dediği gibi “Çalışmak hayatınızın tatmin edici olmasını garanti etmiyor.”

Teşekkürler Miyazaki! Yaşattığın tüm derin duygular için...

Belgeseli buradan ücretsiz izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hassas Birisi

Çiçeksepeti Eğrisi

En Kötü Düşüşlerim